Schwarzeneggerjeva rojstna hiša

Bolj kot Slovenci, ki imamo Švarcijev rojstni kraj skoraj pred nosom, njegovo rojstno hišo obiskujejo svetovno znani bodybuilderji, wrestlerji in drugi športniki. Kar je škoda, ker gre za precej simpatičen mali muzej.

Vasica Thal leži le streljaj od Gradca in je tako lahko dostopna tudi z javnim prevozom. Poleg muzeja ima nekaj lokalnih znamenitosti, a glavna atrakcija je od leta 2011 seveda Arnoldova rojstna hiša, ki jo je v muzej spremenil in za javnost odprl njegov dolgoletni prijatelj in sošolec. Čeprav bo večina z ogledom zaključila v kakšnih dvajsetih minutah, ravno ta majhnost in preprostost dajeta občutek pristnosti ter na vsakem koraku opominjata na skromne začetke in težke čase Arniejeve mladosti.

Nenazadnje pa vstopnica stane le nekaj čez 5 evrov, čeprav mi je pred leti lastnik dal kar študentski popust, kljub temu, da pri sebi nisem imel nikakršnega dokazila o statusu. Vidi se, da je gospod s srcem pri stvari in mu dobiček ni glavni cilj. Nadvse rad pa obiskovalcevem tudi pripoveduje prigode, ki sta jih s Švarcijem doživela v otroštvu. Žal v nemščini, tako da sem ga razumel bolj na pol.

Poleg voščenih lutk, filmskih rekvizitov, Arnoldovih prvih uteži in osebnih predmetov, je razstavljenega veliko slikovnega materiala, ki bo zagotovo razveselil največje oboževalce. Se pa muzej razmeroma hitro zapre, tako da kakšni večerni obiski odpadejo.

Kaj ko bi šolarje raje peljali na ogled česa takega, kot da hodijo po muzejih, ki najstnikov niti malo ne zanimajo, pet minut po vstopu vanje pa še profesorji izgubijo pozornost? Nenazadnje Schwarzenegger ni le ena največijh filmskih ikon našega časa in nekdanji guverner Kalifornije, temveč tudi glavni “krivec” za popularizacijo bodybuildinga in fitnesa.

  • Share/Bookmark
  1. sličica Čunta

    Jazst bi to tut šla. Enklat ko bo on tam, da se slikava. :)

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !