Superhot

Time moves only when you move je ideja, na kateri temelji debitantska prvoosebena streljačina poljskih razvijalcev, trenutno znanih kar pod psevdonimom Superhot Team. Realizacija koncepta, ki je tudi v praksi tako preprost kot se sliši na papirju, je že lani na različnih platformah požela precej uspeha, s tem tednom pa igra končno prihaja tudi na PS4.

Ena od stvari, ki jih v sodobnih streljačinah najbolj pogrešam, je vijuganje med vidnimi izstrelki sovragov v slogu shoot em’ up arkad in serije Doom, za kar se lahko v glavnem zahvalim popularizaciji dolgočasnega streljanja izza kritja. Superhot na srečo ne sledi trenutnim trendom, saj s svojo izvirno mehaniko deluje kot miselna varianta bullet time nažigačin ala Max Payne, Chaser in F.E.A.R. Čas v igri namreč teče le, ko hodimo, skačemo, streljamo, mečemo predmete ali pobiramo orožje. Ob obračanju na mestu dogajanje praktično ostane v zamrznjenem stanju, kar omogoča, da v miru pripravimo naslednjo potezo, s katero se bomo izognili sovražnikovemu ognju in ga z enim samim natančnim strelom kot kos stekla razstrelili na prafaktorje. Je izviren koncept, ki deluje, in v dveh urah (kolikor prvič približno traja osrednji enoigralski način) ne izgubi svojega šarma. Jap, Superhot je super short, a vsaka minuta je čista uživancija. Celo štorija, ki je sicer precej neobsežna, z minimalistično prezentacijo in rahlo srhljivim retro-futurističnim slogom brez težav odpihne marsikaterega indie sci-fi konkurenta.

Po preigranih 34-ih nivojih, ki v povprečju niso daljši od minute realnega časa, se odklenejo pričakovane arenske stopnje in izzivi, ki pa (trenutno) zaradi neobstoja lestvic niso tako zanimivi, kot bi bili sicer. Vseeno pa pomanjkanje boljših dodatnih vsebin ni tako kritično, saj je vrednost ponovnega igranja zaradi kopice različnih možnih rešitev neprimerno višja kot v igrah tipa The Turing Test.

Superhot je kljub kratkosti ter enoličnim nasprotnikom zanimiv thinking man’s FPS in super alternativa generičnim prvoosebnim ugankaricam, ki bi jo z veseljem preizkusil tudi v VR. It’s the most innovative shooter I’ve played in years.

  • Share/Bookmark

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !