ChromaGun

S prvoosebnimi ugankaricami imam precej love-hate odnos. Po eni strani se navdušujem nad inovativnimi prijemi in minimalističnimi štorijami, po drugi pa le redki primerki obdržijo mojo pozornost kaj več kot uro ali dve. Mislim, že tako so tovrstni naslovi skoraj obvezno postavljeni v suhoparne laboratorijske sobane, ki jim ni videti konca, da je občutek monotonosti višji pa po navadi le stopnjujejo težavnost enoličnih ugank in osnovnega koncepta ne razvijejo v kaj več kot nekajurni IQ-test. Vstopi v prostor, reši uganko, zapusti prostor, ponovi vajo!

ChromaGun izpod tipkovnic bavarskega tima Pixel Maniacs, ki je luč sveta ugledal že leta 2015 na iOS, v tem pogledu ni nič drugačen. V vlogi poskusnega zajčka, se z barvno puško v rokah prebijamo skozi testne prostore podjetja ChromaTec in pri tem delovne droide z barvanjem površin usmerjamo do vratnih stikal. Toda le malo nepazljivosti je potrebne, da uganko napravimo nerešljivo ali pa celo izgubimo življenje – in vsaka takšna napaka se kaznuje z restartanjem celotne stopnje, ne le zadnjega prostora, kar zna pri zajetnejših nivojih razjeziti celo najpotrpežljivejše ugankarske mojstre.

Podobno zoprno je zlasti na začetku merjenje in obračanje z desno analogno gobico, saj zaradi vnosnega zamika deluje precej pijano, ob hitrejšem premikanju pa je možno opaziti konkretne padce sličic na sekundo. Ne ravno idealen port, a še vedno daleč od zmazkov tipa Strafe.

Čeprav ChromaGun ne premore misterioznosti vidnejših predstavnikov zvrsti, je za slabih 15 € všečna nekajurna možganska telovadba, s primerno težavnimi ugankami, prijetno glasbeno podlago in verjetno najbolj patetičnim in nekoristnim skokom v zgodovini videoiger. Vseeno pa to ni naslov, ki bi v ugankarski žanr privabil skeptike, kot je to pred desetletjem uspelo Portalu.

  • Share/Bookmark

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !