Eventimove oderuške provizije

O njihovih trenutno razprodanih vstopnicah sem pisal že pred meseci, zdaj pa so me razveselili s skoraj proceduralno generiranami provizijami, za katere iz rokavov še komaj vlečejo verjetne izgovore.

Upajoč, da mi ne bo treba zapravljati 15 € za poštnino samcate karte iz Italije, se spravim čekirati ponudbo slovenskega Eventima. Vstopnic za želeni dogodek seveda ne nudijo, ponujajo pa jih za taisti event v nekajkrat bolj oddaljenih nemških mestih, ki so (brez provizije) začuda par centov cenejše kot na Eventim.de. V bistvu mi nikoli ni bilo jasno, na podlagi česa dodajajo tuje prireditve v slovensko ponudbo. Spomnim se, da sem pred časom lahko kupil karto za nastop nemškega benda v Innsbrucku, za Gradec (na isti turneji) pa niso bile na razpolago.

Plot twist: Eventim me obvesti, da njihova šest ur dnevno odprta poslovalnica v Tivoliju ponuja vstopnice za vse dogodke v okoliških državah. Z nasmeškom na obrazu hitro preverim informacijo in dobim prečudovit odgovor:

Omenjene vstopnice so na voljo v naši prodajalni Hiša vstopnic Tivoli. Ker je prodaja preko tujega sistema, se pri nakupu zaračuna še provizija, v višini 10% + DDV na ceno vstopnice + 1€ + DDV na posamezno vstopnico.

Če bi si torej slučajno želel privoščiti VIP Experience za 400 €, bi mi ti šalabajzerji zaračunali več kot petdeset evrov provizije. Zato, da bi potem do 16:00 moral prevzeti karto in prodajalki deset minut črkovati ime dogodka?

Thanks, but …

In ja, s prodajalkami na uradnih prodajnih mestih imam obupne izkušnje. Nekoč je ženska celih pet minut iskala koncert, čeprav sem ji dvakrat črkoval ime izvajalca, povedal točen datum in še prizorišče dogodka. V zahvalo za izredno potrpežljivost sem dobil vstopnico za napačen koncert in dodatnih nekaj minut s skrajno nejevoljno prodajalko, ki je med storniranjem vihala nos, kot da sem jaz kriv za njeno napako.

Kakorkoli, italijanski Eventim (Ticketone) po besedah slovenske ekipe ni poenoten z našim. Človek bi pomislil, da na to namiguje že drugačno ime spletne strani, vendar avstrijski (Oeticket) temu nasprotuje. A neglede na to, italijanske prireditve vseeno občasno zaidejo v ponudbo slovenskega Eventima, pri čemer je zanimivo predvsem variiranje provizij, ki jih v nekaterih primerih sploh ni. Za nastop Blue Man Group v Trstu oba ponujata vstopnice po popolnoma enaki ceni, medtem ko je bilo za koncert Franz Ferdinand v Lignanu pri Ticketone treba odšteti 37,5 €, pri našem Eventimu pa 41 € (kar je daleč od tistih 10% in dodatnih stroškov). Ne vem, menda je vse skupaj odvisno od organizatorja. When in doubt, blame the promoter.

Aja, in če slučajno še ne veste, je Eventim z letošnjim aprilom uvedel strošek obdelave nakupa v višini 1,50 €. Jap, za vse dogodke, na vseh pooblaščenih prodajnih mestih (izjema so koncerti do 12 € v KŠ). To pa pomeni, da pri tej monopolski bandi vstopnic sploh ni več mogoče kupiti po oglaševani ceni. Ču-do-vi-to!

  • Share/Bookmark

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !